Przejdź do głównej zawartości

Czym jest ketoza?

Przed rozpoczęciem diety

Co to jest ketoza ?

Ketoza to stan, w którym organizm pozyskuje energię nie z cukru (glukozy), ale z tłuszczu nagromadzonego w tkankach.

Czy to jest bezpieczne?

Warto przed rozpoczęciem każdej diety zrobić podstawowe badania i skonsultować się z lekarzem. Szczególnie przestrzegam osoby chore na cukrzycę, złe przeprowadzenie diety będzie dla was szczególnie niebezpieczne.

Suplementy potrzebne czy nie?

1.ADAPTACJA
-sód- minimum 10 gramów dziennie (około 2 łyżeczek) ,osobą trenującym zalecam zwiększenie ilości soli;
-magnez- 300-600 mg (polecam kupić chlorek magnezu , ja osobiście zamawiam na allegro)
-potas- 800-1200 mg na dobę, dawkę rozdzielić sobie na 2-3 porcję (rano, przed treningiem i wieczorem) 
-witamina D3

2.PO ADAPTACJI
Sód trzymamy dalej wysoko, resztę można zmniejszyć (kierujcie się swoim samopoczuciem )

Co to jest keto-adaptacja? 
 Najprościej tłumacząc jest to czas , w którym nasz organizm przestawia się z pozyskiwania energii z glukozy na ciała ketonowe (powstają w wyniku spalania tłuszczy). Jedynym organem , który potrzebuje glukozy do funkcjonowania jest mózg ( spokojnie nawet jedząc 20 g węglowodanów dostarczysz mu potrzebną dawkę)

Jak powinna wyglądać adaptacja?
Najważniejsze aby była ona "czysta". Poniżej lista produktów zalecanych podczas adaptacji i tych które można włączyć po adaptacji. 
  • adaptacja
    • wieprzowina
    • podroby
    • tłuszcze : masło , olej kokosowy, smalec, olej z awokado
    • wołowina
    • jajka
    • warzywa nisko-węglowodanowe ( w sadzie wszystkie oprócz: skrobiowych i strączkowych)
  • po adaptacji
    • tłusty nabiał ( śmietanki 30%, 36% itp.)
    • mąka kokosowa i migdałowa
    • tłuste sery
    • owoce jagodowe
    • orzechy (należy uważać mają sporą ilość węglowodanów)
Dlaczego podczas adaptacji nie mam siły?
Okres adaptacji nie jest łatwym czasem dla organizmu, przez wiele lat przyzwyczailiśmy go do łatwej obróbki węglowodanów, dlatego początkowe dni kiedy nie potrafi efektywnie korzystać z tłuszczy mogą być ciężkie. Uwaga! W okresie adaptacji nie zaleca się obniżania kcal naprawdę twój organizm i tak już przechodzi rewolucję nie utrudniaj mu tego.

Czy da się jakoś łagodniej przejść ten okres?
Jasne, jeśli jadłaś do tej dużo węglowodanów możesz stopniowo zmniejszać ich spożycie na rzecz tłuszczy. Pamiętaj o higienie snu , podczas adaptacji będziesz pewnie bardziej senna. Dodatkowo nie zapominaj o płynach (około 2-3 l )

Jak często jeść ?
Tłuszcze sycą na długo, dlatego nie należy martwić się sytuacją , gdy spożywamy 1-2 posiłki w ciągu dnia. Jedz kiedy odczuwasz głód , naprawdę twój organizm nie jest głupi i wie jak dać ci znać kiedy potrzebuje energii. Osobiście polecam stosowanie postów (należy być do nich przygotowanym), czy też IF.

Co to jest IF
Intermitten Fasting- jest model żywieniowy polegający na występowaniu tak zwanego okna żywieniowego w okresie którego dostarczamy organizmowi niezbędnych makroskładników. Czas poza oknem polega na krótkim poszczeniu , pijemy wówczas tylko wodę i herbatę (uwaga tkz. herbatki granulowane są wykluczone) zakazane jest spożywanie cukrów a więc napojów nie słodzimy. 
Rodzaje IF
  • 16:8 - najczęściej stosowany model, polecam go przede wszystkim początkującym (16-postu, 8- okna żywieniowego)
  • 20:4-nazywany inaczej warrior diet
  • 5:2- przed pięć dni jemy "normalnie" (dalej trzymamy się zasad adaptacji ale nie zwracamy większej uwagi ostępy między posiłkami ) , natomiast 2 dni pościmy (dopuszczalne jest również trzymanie niskich kalorii 500-600). 
  • 6:1-najczęściej stosowany podczas stabilizacji wagi opiera się na zasadach takich samych jak 5:2 jednak tutaj zalecałabym  nie dostarczanie podczas tych 24h żadnych kalorii .

Ile powinno być tego tłuszczu?
Książkowo : Białka- do 15% (zalecam 0,8-1 g/kg ) Tłuszcze- około 80% Węglowodany do 5 % ( osobiście uważam, że nie więcej niż 20g)
Po okresie adaptacji w przypadku redukcji należy obciąć tłuszcze ( kiedy organizm nauczył się z nich korzystać łatwiej sięgnie po zgromadzone zapasy). Osoby ćwiczące siłowo mogą zwiększyć ilość białka do 1,5g/kg (uwaga! białko może zostać przekształcone w glukozę , dlatego nie przesadzajmy z jego ilością)





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron jajeczny z mąki kokosowej

Składniki na 2 porcje 6 jajek ok.100g kremowego serka 2 łyżki mąki kokosowej  1/4 łyżeczki czosnku 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Wyłóż blachę papierem , nasmaruj masłem. Wszystkie składniki wrzuć do blendera , zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką (cienka warstwa) Piecz 8 min Odstaw do ostygnięcia na ok. 5 min wyjmij makaron (np: szpatułką ) , najlepiej od razu rolować płat makaronu pokrój nożem w kluseczki  (Kluski nadają się do zupy , ale nie gotuj ich w garnku ;)

Dzień 0

06.03.2019 Dzień 0 Witam mówcie mi NaturalWoman, jestem dziewiętnastoletnią kobitką, która od zawsze miała problemy z wagą. Kiedy miałam około 10 lat była to lekka nadwaga, jednak wraz z wiekiem zamiast "wyrosnąć" stawałam się coraz grubsza. Na początku 2018 roku kiedy moja waga sięgała aż 98 kg, dietetycy nie pomagali, a ja myślałam ,że już do końca życia będę gruba. Postanowiłam na własną rękę spróbować ten ostatni raz schudnąć. W ciągu mojej rocznej przemiany udało mi się zrzucić 38 kg , były oczywiście wzloty i upadki ale cel został osiągnięty. Przebrnęłam przez większość diet (1000 kcal,dukan,LCHF,Keto itp.)W późniejszych postach opiszę dlaczego z nich rezygnowałam. Po 3 miesięcznym odpoczynku od diety postanowiłam dalej kontynuować swoją przemianę. W planie mam zejść do 48 kg , najprawdopodobniej skorzystam z zabiegu plastyki brzucha, a na samym końcu zacznę budować mięśnie. Co do diety najbardziej odpowiada mi keto , ponieważ: - nie czuje na niej wilczego głodu -...